Late night soundtrack tip: If I Stay.

Als liefhebber van Young Adult boeken en (vaak toch) de filmversies ervan, ging ik onlangs met zus en vriendinnen in een gezellig Dendermonds cinemaatje de film If I Stay kijken. En, och, hoe melodramatisch ook: hij werd goedgekeurd. De fantastische acteerprestaties en de flashbacks grijpen je bij momenten echt naar de keel! Maar wat mij ook vooral opviel – tussen het snotteren door – was de soundtrack.

Muziek heeft sowieso een belangrijke rol in de film, maar los daarvan werden de scènes die toch iets te cliché dreigden te worden als het ware gered door het geweldige streepje muziek dat erbij hoorde. Eén van de grootste uitdagingen bij het samenstellen van een soundtrack is immers het feit dat die écht bij de film en/of het moment in de film moet passen, en dat was in dit geval very well done indeed.
Klassieke cellosuites en nummers van o.a. Ben Howard, Tom Odell, Beck en Sonic Youth geven perfect de kwetsbaarheid van het hoofdpersonage en de sfeer van de film weer, en doen je zo mogelijk nog meer naar die zakdoek grijpen.

Ondanks de grote namen die op de tracklist pronken, was het vooral een fictieve band die mijn hart veroverde. Willamette Stone heten ze, de band van het vriendje van hoofdpersonage Mia. De lyrics en muziek zijn simpel, maar de uitvoering ervan is wondermooi! Jamie Blackley, de acteur die boyfriend Adam vertolkt (hello… lekker beest!), mag gerust méér zijn stem lenen aan liefdesliedjes.  
Vooral aan nummers als Heart Like Yours en The Smashing Pumpkins cover Today kan de hopeloze romanticus in mezelf (anders zó goed verstopt) onmogelijk weerstaan! En aan Jamie Blackley zelf ook niet. Of had ik dat al gezegd? Oops… Wel, kijk zelf maar:

6a9a2ded8b0acc10a2aec78538afbb9e

Helaas zijn perfecte plaatjes (zoals net hierboven ;)) zeldzaam, en op deze soundtrack slaan ze de bal dan ook serieus mis bij nummertje 7. I mean, come on… Je moet al enorm gek zijn om Queen Bey te coveren, maar wat Ane Brun hier doet met ‘Halo’ doet me ineenkrimpen van plaatsvervangende schaamte. Spuuglelijk zeg, maar gelukkig heel makkelijk op te lossen: hup, de virtuele vuilbak in en weer lekker wegdromen bij de rest van de soundtrack!

Benieuwd hoe die soundtrack nu eigenlijk klinkt? De preview kan je vinden op iTunes, en voor volledige nummers kan je altijd terecht op Youtube. Hopelijk speelt hij bij jullie ook zo op de heartstrings als bij yours truly!

Lots of love,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s