Avant-Première: The Maze Runner.

themazerunner1

Nog voor de BV’s waren we. Want blijkbaar gaan zij altijd met de eer gaan lopen van zogezegd ‘de eerste publieke screening’ van een nieuwe film te mogen aanschouwen? Niet dus; 16u45 op een vrijdagnamiddag en het was al running time voor ons! 

Place to be: Kinepolis Antwerpen. Een goeie 30 personen zaten er samen met ons in de zaal voor de avant-première van The Maze Runner, de film gebaseerd op het eerste boek van James Dashner’s trilogie. Niet veel volk dus, maar des te meer tijd om van de hele ‘Maze Runner Experience’, zoals het event heette, te genieten! Voor de gelegenheid kon je links van de hoofdingang een mini-doolhof betreden vooraleer je de film ging kijken. Geweldig tof voor fans van de boeken, die zonder volk voor of achter hen op een loopje het doolhof konden doorgaan (eens hun ogen aan het donker waren aangepast natuurlijk, écht leuk gedaan!). Het struikelen over camouflagenetten- of er met je gezicht tegenaan lopen, zoals yours truly – en het even moeten stoppen om niet klem te zitten tussen een draaiende muur maakten het alleen nog maar grappiger. Ook twintigers (en één bijna-twintiger) leven zich al eens graag uit, you know… Of beter in dit geval: ‘leven zich al eens graag IN ’.

themazerunner2

Eens uit het doolhof lieten we ons papiertje omruilen voor drie toegangstickets, gratis posters en popcorn vouchers, en trokken we richting zaal 6. Daar hangen sinds kort immers Barco Escape schermen, die al indrukwekkend zijn als je ze gewoon nog maar de eerste keer ziet hangen. Eén groot scherm in het midden en nog eentje aan elke zijkant om je het gevoel te geven dat je je echt in bepaalde scènes bevindt. Na nog een klein halfuurtje wachten (én dus al een halve popcornzak minder, oeps) begon eindelijk de film, exact hetzelfde als het boek begint;

Thomas (gespeeld door Dylan O’Brien, gekend van Teen Wolf en het hilarische The Internship) komt via een ijzeren kooi terecht in ‘The Glade’. Daar leeft een gemeenschap die enkel uit jongens bestaat, omringd door een onoplosbaar doolhof. Hij herinnert zich net als de andere jongens niets meer, maar is vastberaden om uit dat doolhof te ontsnappen. Hij sluit zich aan bij de ‘runners’, een groep die elke dag het gevaarlijke doolhof verkent. Wanneer de kooi ook Teresa (Kaya Scodelario van E4’s Skins), als enige meisje, naar The Glade brengt lijkt de tijd die ze daarvoor hebben alleen maar te korten.

Spanning verzekerd dus, al kan ik me natuurlijk moeilijk voorstellen hoe de film ervaren wordt door kijkers die het boek niet gelezen hebben. Wat ik wél kan zeggen is dat de film soms enorm afwijkt van het boek, maar dat dit in dit geval allesbehalve erg is. Aan de personages bleven ze erg trouw en ze werden bovendien heel goed gecast. Naast O’Brien en Scodelario zie je bijvoorbeeld ook een schitterende Thomas Brodie-Sangster (Game of Thrones, Love Actually) en Will Poulter (We’re The Millers) aan het werk, en maken relatieve nieuwkomers Ki Hong LeeAml Ameen en Blake Cooper een sterke indruk.

De film ging ook heel vlotjes vooruit. Zo vlotjes dat ik soms het gevoel had dat ik misschien (kleine) dingen had gemist. Of misschien zoek ik gewoon een excuus om de film nog eens te gaan kijken, dat kan ook. Hihi.

Veel liefs,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s