Movie Nights: 10 Halloween favorieten.

Het is Halloweenweek! En hoe beter aftellen naar de griezeligste nacht van het jaar dan met een paar leuke filmavonden? Ik som hier alvast 10 van mijn favorieten op, maar fair warning: verwacht geen ‘echte’ horror. Als ik echt moet kiezen doe ik dat namelijk steevast voor pure nostalgie en een komische twist. Popcorn klaar, heksendrankjes gebrouwd en griezelen maar!

gremlinsmovies1Gremlins (1984)
Een film over schattige (serieus, it’s so fluffy!) Mogwai, Gizmo, en wat er gebeurt wanneer je één van de 3 gouden regels omtrent dit wezentje breekt; géén zonlicht, niet nat maken, en – de belangrijkste regel van allemaal – don’t feed after midnight!

Trailer
youngfrankensteinmovies9Young Frankenstein (1974)
Een parodie op het cliché horrorgenre van vroeger, en de vele verfilmingen van Mary Shelley’s klassieker ‘Frankenstein’. Met een geniale Gene Wilder in de hoofdrol, geschreven en geregisseerd door de meester der parodieën: Mel Brooks. Eén van de beste komedies ooit gemaakt, mark my words.
Trailer

shaunofthedeadmovies5Shaun of the Dead (2004)
Deze enorm grappige Britse zombie comedy geschreven door Edgar Wright en Simon Pegg is het eerste luik van de zogenaamde Cornetto Trilogy. De film volgt Shaun, die wat in de knoop ligt met z’n leven en bovendien ook nog eens af te rekenen krijgt met een Zombie Apocalypse.
Trailer

thewitchesmovies6The Witches (1990)
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl, waarin heksen worden beschreven als demonische vrouwen die kinderen haten. Hoewel het boek (en dus ook de film) bedoelt is voor kinderen, zijn de heksen in kwestie best wel griezelig. Pure nostalgie voor iemand die met de boeken van Dahl is opgegroeid!
Trailer

caspermovies3Casper (1995)
Gebaseerd op de ‘Casper, the friendly Ghost’ comic books en animatieserie, en écht jeugdsentiment voor 90’s kids. Grappig, geweldige acteurs in de hoofdrollen én een vleugje romantiek. Yay!
Trailer

sleepyhollowmovies8Sleepy Hollow (1999)
Zonder twijfel de ‘griezeligste’ film in het rijtje. Het verhaal speelt zich af in 1799, wanneer politieagent Ichabod Crane (Johnny Depp) naar het dorpje Sleepy Hollow wordt gestuurd om daar de onthoofdingen van 3 mensen te onderzoeken. Slechterik van dienst: de legendarische Headless Horseman!
Trailer

hocuspocusmovies4Hocus Pocus (1993)
Hoewel de eerste reviews van deze film (over drie zussen/heksen die eeuwig jong willen zijn) allesbehalve positief waren, heeft hij ondertussen een echte cult-status bereikt. Eerder just for laughs dus, deze keuze, maar wel eentje die je zeker moet gezien hebben!

Trailer

ghostbustersmovies2Ghostbusters (1984)
Wanneer je Halloweenlijstjes opzoekt op het internet, is dit waarschijnlijk de meest vermelde film die je zal tegenkomen. Het is dan ook een terechte klassieker, want de komische avonturen van de drie excentrieke parapsychologen geraak je gegarandeerd nooit beu!
Trailer

beetlejuicemovies10Beetlejuice (1988)
De rust van een koppel dat omkwam bij een ongeluk wordt verstoord door nieuwe inwoners in hun oude huis. Zelf zijn ze niet scary genoeg om de nieuwe inwoners weg te jagen, en dus schakelen ze de hulp in van ‘bio-exorcist’ Beetlejuice. Hilariteit alom, en eeuwige liefde voor Michael Keaton in z’n gekste rol ooit!
Trailer

nightmarebeforechristmasmovies7The Nightmare Before Christmas (1993)
‘Pumpkin King’ Jack Skellington raakt wat verveeld met het hele Halloweengebeuren en verlangd naar iets nieuws. Na een wandeling die hem van Halloween Town naar een onbekend stukje bos brengt, komt hij terecht in Christmas Town. Hij raakt zo onder de indruk dat hij deze feestdag maar al te graag wil overnemen. Met alle gevolgen van dien.
Trailer 

Door de twee verschillende thema’s in die laatste film is er trouwens telkens wat onenigheid over wanneer je nu best kijkt;
Rond Halloween? Of rond Kerst?
Wel, deze film is gewoon zó goed (ach, wat zou ik graag in het brein van Tim Burton wonen) dat het antwoord op die vraag nochtans voor de hand ligt, denk ik zo:

tumblr_mkws36UgVu1ry10fwo1_400

Zo, dat zijn mijn favorieten! Ik zou er natuurlijk nog tientallen extra aan kunnen toevoegen (Bram Stoker’s Dracula, Scream, From Dusk Till Dawn, Corpse Bride, Little Shop of Horrors,… Argh!), maar het aanbod is zo oneindig dat we hier op 31 oktober NOG zouden zitten opsommen. 😉

Alle bovenstaande films al gezien? Wat zijn jullie eigen favorieten?

Let me know & stay creepy!

Advertisements

6 thoughts on “Movie Nights: 10 Halloween favorieten.

 1. Silke De Feyter says:

  Als reeds jarenlange blog-fan met zeer veel vergelijk-ervaring moet ik zeggen: uw blog is echt tof! Persoonlijke favorieten zijn hier Nightmare before christmas en Gremlins. Het had geen haar gescheeld of mijn kat heette Gizmo 🙂

  Like

  • thisisnelle says:

   Oh, thanks so much! Dat is echt het leukste wat een groentje als ik kan horen. 🙂 Inderdaad een briljante kattennaam, Gizmo, moet ik onthouden. En Nightmare is ook een geweldige keuze! Van begin tot einde meezeggen/zingen, die film. 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s