5 geniale film soundtracks.

Link een goeie film aan een steengoede soundtrack en ik ben er des te meer fan van. Dat geldt zéker niet enkel voor instrumentale, speciaal voor de film gecomponeerde muziek, maar ook voor goed uitgekozen pop/rock/noem-maar-op nummers die perfect aansluiten bij de sfeer van een film en/of bepaalde scènes. Zo heb ik er dus heel wat in mijn muziekbibliotheek staan, waaruit ik 5 favorieten (5 maar! Argh, moeilijk!) koos om hier even op te sommen!

O BROTHER WHERE ART THOU? Alsof deze film van the Coen brothers, losjes gebaseerd op de Odyssee van Homer, nog niet geniaal genoeg was (We thought you was a toad!), hoort er ook nog eens een perfect uitgekozen soundtrack bij. Zowel oude als nieuwe artiesten geven zowat een ode aan de bluegrass en samenzang van toen. Wie de film gezien heeft herinnert zich vast nog dit pareltje:

large

Beluister de soundtrack.

LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS. Dit is één van mijn meest favoriete films ooit gemaakt, en ik kan hem van voor tot achter meezeggen. Dat heeft waarschijnlijk iets te maken met mijn liefde voor het cockney-taaltje, maar ook zeker met het feit dat ik dankzij het duizend keer beluisteren van de soundtrack ook al goed kon oefenen. Yup, tussen nummers van o.a. Ocean Colour Scene, James Brown, The Stooges én het Belgische Evil Superstars zitten ook dialogen uit de film. I luv it!

3kPfNfF

Beluister de soundtrack.

PURPLE RAIN. Bij een film starring the one and only Prince hoort natuurlijk een geweldige funky soundtrack. Helaas geen link bij deze, maar hey; jullie kennen Purple Rain toch? Laat jullie trouwens niet van de wijs brengen door dat trage en romantische nummer, want de rest van het album staat vol met ongelooflijke, downright sexy songs. Waarom die Parental Advisory sticker ooit in het leven werd geroepen, bijvoorbeeld? Nummertje 5, Darling Nikki. Daarom.

2230329

Bekijk (voor zolang het online staat, ahum) een scène uit de film. Bij deze weet je dan ook waar Bruno Mars de mosterd haalt voor z’n danspasjes. 😉

PULP FICTION. True, de ‘Stuck in the Middle with You’ scène uit Reservoir Dogs is iconisch (Tarantino weet ze voor al z’n films uit te kiezen!), maar wanneer het op een volledig album aankomt wint de soundtrack van Pulp Fiction toch wel. Naar de meeste nummers kan je zelfs niet luisteren zonder je de filmscènes voor te stellen. En omgekeerd.

pulpfictiondance1

Beluister de soundtrack.

ROMEO + JULIET. Net als Quentin Tarantino is ook Baz Luhrman een krak in het uitkiezen van muziek voor zijn films. Kijk maar naar de liedjes in Moulin Rouge! en het recentere The Great Gatsby. Tóch vind ik de soundtrack van Romeo + Juliet nog steeds z’n beste werk. Vooral van dit nummer van Radiohead, speciaal voor de aftiteling geschreven, krijg ik elke keer een krop in de keel.

Beluister de soundtrack.

Ziezo! Dat waren er vijf. Ik zou nog kunnen doorgaan, really… Zo waren Forrest Gump, Guardians of the Galaxy, Ferris Bueller’s Day Off, The Boat That Rocked en zélfs Footloose nog in de running. Zij komen ongetwijfeld wel nog eens aan bod in een ander lijstje!

Hebben jullie favoriete filmsoundtracks zoals die hierboven?

Veel liefs,

Nelle.

 

Advertisements

2 thoughts on “5 geniale film soundtracks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s